Boekomslag voorkant Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering Boekomslag achterkant Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering

Voorkant | Achterkant

Titel
Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering
ISBN
9789023243366
Uitvoering
Paperback
Auteurs
Druk
6
Genre
Sociale psychologie
Uitgeverij
Gorcum b.v., Koninklijke Van
Taal
Nederlands
Pagina's
356
Publicatie
Voorraad
Wordt niet meer gedrukt

Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering

Een planmatige aanpak

J. Brug

Beschrijving

"• Hoe maak je een programma om jongeren meer te laten bewegen?
• Waarom eten mensen eigenlijk te weinig groente en fruit?
• Hoe bepaal je of een campagne tegen overgewicht effect heeft?
• Hoe zorg je ervoor dat een lesprogramma over preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen ook echt gebruikt wordt?
Het zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die gezondheidsvoorlichters bezighouden. Dit boek helpt bij de beantwoording ervan.

Ongezond gedrag is in Nederland de belangrijkste oorzaak van vermijdbare ziekte en sterfte, en zorgt ervoor dat de volksgezondheid in Nederland achterblijft bij die van andere Europese landen. Om gezond gedrag te bevorderen is het belangrijk om te weten welk gedrag gezond en welk gedrag ongezond is, waarom mensen zich gezond of ongezond gedragen, en hoe die determinanten van gedrag te beïnvloeden zijn.
'Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering' gaat over planmatige bevordering van gezond gedrag om zo de gezondheid te verbeteren, ziekte te voorkomen, dan wel om de schade van aandoeningen zo veel mogelijk te beperken. Het boek behandelt inzichten uit de epidemiologie, theorieën over het ontstaan van gedrag, en theorieën en methodieken voor gedragsverandering. Ook is er aandacht voor de implementatie en evaluatie van interventies ter bevordering van gezond gedrag, en voor specifieke settings waarin dit soort interventies worden uitgevoerd.
In deel 1 wordt een Model voor Planmatige Gezondheidsvoorlichting en Gedragsverandering stap voor stap uitgewerkt en geïllustreerd: van de analyse van gezondheid tot de evaluatie van interventieprogramma’s. Deel 2 beschrijft een aantal praktijktoepassingen.

De uitgave is bestemd voor iedereen die zich professioneel met gezondheidsvoorlichting en bevordering van gezond gedrag bezighoudt of wil gaan bezighouden, en is geschikt voor onderwijs op bachelor- en masterniveau op het gebied van gezondheidswetenschappen, gezondheidspsychologie, voeding en diëtetiek, verpleegkunde, jeugdzorg, fysiotherapie en communicatiewetenschappen."